2024. június 25., kedd
FONTOS

990 mintát bíráltak bíráltak az idei pálinka- és párlatversenyre

Június 8-án és 9-én 990 mintát bíráltak az idei Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre.

A 22 főből álló zsűri az érzékszervi bírálat során felhagyott az eddigi 20 pontos struktúrával és egy új, 100 pontos értékelési rendszerben vizsgálta meg a beérkezett mintákat.

Minden egyes tételt két főből álló bíráló bizottság értékelt részletesen pontokkal, illetve szövegesen. Emellett három gyorsbíráló is dolgozott, ők az érem színét hivatottak eldönteni. Amennyiben az öt bíra véleményéből legalább négy egyezik, akkor az ital megkapja a bírálatot. Viszont ha ezek nem egyeznek, akkor egy újabb, két főből álló csúcszsűri elé kerül a döntés.

A 990 minta Magyarország mellett a határon túlról, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is érkezett. Voltak olyan nevezők is, akik nem egy, hanem közel félszáz fajta párlatot regisztráltak a megmérettetésre. A legtöbb párlat, vagyis 268 a szőlő és szőlő eredetűből érkezett, ezt követi az év gyümölcse az alma, összesen 112 mintával.

Egy meghatározott rendszer szerint, a semlegestől a karakteresig szokták kóstolni a pálinkákat. Almával, szőlővel szoktak kezdeni, a végén pedig az erőteljesebbek, a vadgyümölcsök, törkölyök, ágyastételek vannak. Eredményt szeptember 16-án, a pálinkafesztiválon hirdetnek.

Nézze meg ezt is:

Szent Iván éjszakáját ünnepelték

Szombaton immár hatodik alkalommal szervezte meg Szent Iván Éji Pikniket a Zöld Szívek Köre Egyesület. …