2024. április 26., péntek
FONTOS

Az ügyintézéstől a méltó búcsúztatásig

Soha nem könnyű feladat egy szerettünktől végleg elbúcsúzni.

A lelki terhet nem tudja átvállalni senki, de a temetés megszervezésében segíthet a Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft. A szinte az alapoktól újraépítkező vállalkozás egyelőre elsősorban Szegeden és környékén fejti ki tevékenységét, de a távlati céljaik között szerepel, hogy az egész egyházmegyében elérhetővé tegyék szolgáltatásaikat.

– Talán még az egyházmegye intézményeinek alkalmazottjai közül sem tudják sokan, hogy működünk – fogalmazott a Toronyirány magazinnak Molnár Lajos, a Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft. munkatársa. A vállalkozás ugyan hat éve létezik, azonban működtetését idén tavasszal teljesen megújult csapat vette át: az említett Molnár Lajos mellett Soós Tímea, aki korábban Szlovéniában dolgozott temetkezési vállalkozóként, és most az ott szerzett tapasztalatait is felhasználva kívánja sikeressé tenni a céget.

Az eredményes munka érdekében megszüntették a külső telephelyeket és csak Szegedre és térségére koncentrálnak, ez lehetővé teszi, hogy szolgáltatásaikat is fejlesszék. Új és régi munkatársaikat nemcsak egységes formaruhába öltöztették, hanem folyamatosan képzik is őket, hogy minél méltóbb módon történjen az elhunyt búcsúztatása. Még a munka kezdeténél tartanak, de már kaptak pozitív visszajelzéseket – többek között egy a dóm altemplomában zajló temetéssel kapcsolatban. Hosszabb távon remélik, hogy egy új pompakocsival is bővíthetik a vállalkozás eszközparkját, valamint szeretnének egy kegyeleti termet kialakítani azok részére, akik szerettüket nem a temetőben kívánják búcsúztatni.

Minden szükséges ügyintézést vállalnak: a belföldi és külföldi halottszállítást, a papírmunka elvégzését – a halotti anyakönyvi kivonattól a közüzemi szolgáltatókkal való kapcsolattartásig –, a gyászjelentés összeállítását, a síremlék elkészítésének, valamint a temetés időpontjának, helyének, módjának megszervezését, a virágok és a koszorúk megrendelését.

Hagyományostól eltérő temetkezést is igényelhetnek a gyászolók, a megfelelő búcsúztatási mód kiválasztásában is segédkeznek az iroda munkatársai – ma egyre gyakoribb, hogy hajóról vagy repülőgépről a Tiszába szórják a hamvakat –, de folyamatosan figyelik a más településeken alkalmazott gyakorlatokat is. Molnár Lajos és Soós Tímea hangsúlyozta, nemcsak római katolikus temetéseket vállalnak, a vegyes házasságban élők vagy nem vallásosak is nyugodtan fordulhatnak hozzájuk.

Molnár arról is beszélt, hogy korábban sokan keresték az olcsó pozdorja és fenyő koporsókat, de most bővítik a kínálatot tölgyfa koporsókkal – ez utóbbiak ára nem sokkal magasabb a többinél, de sokkal szebbek. Az előbbieken kívül kegytárgyak árusításával foglalkoznak, távlati terveikben pedig egy webshop is szerepel, így azok is hozzájuthatnak majd az áruikhoz, akik a szegedi irodától messzebb élnek.

A cég munkatársai bíznak abban, hogy erőfeszítéseik eredményesek lesznek, s hosszabb távon az egyházmegye egész területére ki tudják terjeszteni tevékenységüket. A Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft. irodája Szegeden, a Mikszáth Kálmán utca 16. szám alatt található, az iroda a +36 20 807 9249-es telefonszámon és az info@szentgellertkegyelet.hu email címen érhető el.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …