2024. május 28., kedd
FONTOS

Négy embercsempész, hat határsértő Eleken és Lőkösházánál

 

Embercsempészéssel gyanúsítható román állampolgárokat fogtak el a rendőrök Eleken és Lőkösházánál.

Az egyik férfi autójában hat külföldi utazott, ők nem tudták hitelt érdemlően igazolni azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.

Lőkösháza külterületén 2023. február 20-án 5 óra körül a Lőkösháza Határrendészeti Kirendeltség rendőrei ellenőriztek egy román honosságú személygépkocsit.

A román állampolgárságú vezető mellett hat külföldi ült benne. Hárman közülük nepáli, ketten indiai egy utas pedig pakisztáni állampolgárnak vallotta magát, de személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök valamennyijüket a határrendészeti kirendeltségre vitték.

A Határrendészeti Kirendeltség Gyula munkatársai nem sokkal később Eleken állítottak meg egy autót, amiben három román állampolgárságú férfi utazott, ők a jelenlegi információk szerint kapcsolatban voltak a Lőkösházán elfogott, embercsempészéssel gyanúsítható autóssal, segíthették az ő tevékenységét, részt vehettek abban.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának nyomozói a négy román állampolgárt embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette. A rendőrség a határsértőket az ellenük indult idegenrendészeti eljárás keretében átadja a román hatóság képviselőinek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Nézze meg ezt is:

Gyalogátkelőhelyen ütött el lányt egy autós Békéscsabán

  A férfi nem állt meg, elhajtott. Négyen utaztak vele, a nők először nem értették, …