2024. április 26., péntek
FONTOS

Az amerikai püspöki kar megtiltotta a nemátalakító beavatkozások végzését

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) Hittani Bizottsága által 2023. március 20-án
kiadott erkölcsi útmutatás megtiltja a katolikus egészségügyi intézményeknek a nemátalakító műtétek és beavatkozások végzését.

Az emberi test technológiai manipulációjának erkölcsi korlátai című dokumentumban a testület megerősítette, hogy az ilyen beavatkozásokat nem szabad végrehajtani, mert ezek nem tartják tiszteletben azt a tényt, hogy Isten minden embert a test és a lélek egységeként teremtett, és nem szolgálják az emberi személy valódi javát. A nyilatkozatot orvosetikusokkal, orvosokkal, pszichológusokkal és erkölcsteológusokkal egyeztetve dolgozták ki.

„A test nem tárgy, nem pusztán a lélek rendelkezésére álló eszköz, amelyről mindenki saját akarata szerint rendelkezhet, hanem az emberi lény szerves alkotó része, egy olyan ajándék, amit tisztelni kell, és amivel törődni kell” – fogalmaznak a főpapok. Hozzáteszik: „sem a pácienseknek, sem az orvosoknak és a kutatóknak, sem más személyeknek nincs korlátlan joga a test felett. Tiszteletben kell tartaniuk a testet öltött személybe írt rendet és véglegességet”. A püspökök természetesen elismerik, hogy vannak olyan egészségügyi esetek, amelyek kezeléséhez erkölcsileg is igazolható beavatkozásra van szükség, ezek azonban tiszteletben tartják az emberi test rendjét.

Az egészségügy és a technológia fejlődésével fel kell tennünk a kérdést, mit szabad megtennünk és mit nem. Az ilyen döntések meghozatalában iránytűként szolgál a teremtett világ alapvető rendje. A technológiának is tiszteletben kell tartania ezt a rendet – mutat rá a bizottság. A nemátalakító beavatkozások „valamilyen szempontból nem tartják kielégítőnek ezt a rendet, és kívánatosabb rendet, újratervezett rendet kínálnak”, ezért erkölcsileg nem megengedhetőek. Azok a megközelítések, amelyek nem tartják tiszteletben az alapvető rendet, soha nem fogják igazán megoldani a problémát, és végül csak további nehézségeket fognak okozni – állapítják meg.

Leszögezik: „a katolikus egészségügyi intézmények ezért nem végezhetnek olyan sebészeti vagy gyógyszeres beavatkozásokat, amelyek célja az emberi test szexuális jellemzőinek az ellenkező nemre való átalakítása, vagy nem vehetnek részt ilyen eljárások kidolgozásában”. A dokumentum hozzáteszi, hogy az egyházi egészségügyi szolgáltatók alkalmazhatnak megfelelő eljárásokat a nemi azonossággal küzdők szenvedésének enyhítésére, de az alkalmazott eszközöknek tiszteletben kell tartaniuk az emberi test alapvető rendjét. Csak az erkölcsileg megfelelő eljárások használatával tartható tiszteletben az emberi méltóság.

A dokumentumban idézik Ferenc pápát, aki Laudato si’ kezdetű enciklikájában ezt írta: „el kell fogadnunk saját testünket, mint Isten ajándékát ahhoz, hogy az egész világot az Atya ajándékának, közös otthonnak tartsuk és fogadjuk el, míg a saját testünk feletti uralom logikája időnként észrevétlenül a teremtés feletti uralom logikájává alakul”. A szentatya tíz éves pápasága során több alkalommal találkozott transznemű közösségekkel, azonban az egyház szexuális tanítását szilárdan képviselve a genderlobbit ideológiai gyarmatosításnak nevezte.

Az amerikai püspökök iránymutatása akkor látott napvilágot, amikor a kérdésben egyre növekvő politikai megosztottság bontakozik ki az Egyesült Államokban. Nyugat-Virginia és Kentucky államokban a közelmúltban tiltották be a transznemű fiatalok nemátalakító beavatkozását, miközben Missouriban és több más államban tiltakozásokat tartottak az ilyen jellegű tiltó vagy korlátozó törvénytervezet ellen. Georgia republikánus képviselője ígéretet tett arra, hogy még e ciklusban az amerikai képviselőház elé terjeszt egy javaslatot a fiatalok nemátalakító beavatkozásának tiltása érdekében.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …