2024. április 27., szombat
FONTOS
Péntek Anita

Szív szerinti döntésre hívják a jó embereket

Nevelőszülőket keres az ÁGOTA Közösség

Közel huszonháromezer gyermek nevelkedik gyermekvédelmi gondoskodásban Magyarországon. Őket ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem lehetőség szerint nevelőszülőknél próbálják elhelyezni. Az ÁGOTA Közösség célja az, hogy biztonságos környezetet találjon annak a több ezer, a vér szerinti családjából kiemelt gyermeknek, aki még mindig szerető otthonra vár.

Az ország legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító szervezete a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató az ÁGOTA Közösség részeként 13 vármegyében mintegy 7 ezer gyermekről gondoskodik. Az ÁGOTA Közösség az ÁGOTA Alapítvány önkénteseinek és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató alkalmazott munkavállalóinak közössége. Ennek tagjai folyamatosan azon dolgoznak, hogy az egész országban népszerűsítsék a nevelőszülői hivatást és így növeljék aktív nevelőszülőik számát.

– Gyógyítanunk kell a bizalom sebeit! Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a legmegfelelőbb hátteret tudjuk biztosítani a vér szerinti családjukat nélkülöző gyermekek és fiatalok számára – hangsúlyozta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője. Hozzátette, ehhez szükség van olyan jó emberekre, akik szeretetet és biztonságot tudnak nyújtani a traumákat átélt gyermekeknek.

A toborzás nem állhat meg

Az ÁGOTA Közösség a tavalyi évben sikeresen toborzott olyan elhivatott embereket, akik valóban szeretnék kitárni otthonuk ajtaját az arra rászoruló gyermekek előtt. Ennek köszönhetően tizenöt az ÁGOTA Alapítvány által implementált és az állam által elismert döntéselőkészítő (DANKE) nevelőszülői képzést indítottak az ország különböző pontjain, amely során szakmai ismeretekkel és a KÁSZPEM® módszer szemléletmódjával bővítették a résztvevők ösztönös gyermekszeretetét és gondoskodni akarását. Budapesten, Szegeden és Szolnokon 2-2 felkészítést tartottak, emellett Miskolcon, Pécsen, Baján, Kiskunmajsán, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Békéscsabán és Veszprémben is folyt 1-1 képzés. 2022-ben összesen 130 fő végezte el a nevelőszülői képzést.

– 2023-ban az a célunk, hogy tovább növeljük ezt a számot, még több képzést indítsunk és még több jó embert találjunk erre a nem könnyű, de szép pályára, akik bármilyen sorsú és életkorú gyermek befogadására készek – fogalmazott Pál Hortenzia, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülő-toborzásért felelős főigazgató-helyettese.
Egy pótolhatatlanul fontos hivatás

Nevelőszülőnek lenni ma már valódi hivatás, foglalkoztatási jogviszony. A nevelőszülőt a nála elhelyezett gyermekek után nevelési díj, valamint a család havi költségeinek fedezésére, a gyermekek szükségleteire ellátmány illeti meg. A jogviszony megváltozása lehetővé tette a társadalombiztosítási ellátást, amit figyelembe vesznek a nyugdíj számításánál.

A nevelőszülő a nála elhelyezett 2 év alatti gyermek után igénybe veheti a GYED-et is.

A nevelőszülő feladata a teljes körű ellátás biztosítása mellett az, hogy hozzájáruljon a gyermek testi, lelki, érzelmi fejlődéséhez: segítse traumái feldolgozásában és reális jövőképet építsen fel benne. A nevelőszülői hivatás fontos jellemzője, hogy átmeneti gondoskodást jelent: a nevelőszülő csak addig nyújt segítséget a gyermeknek, amíg a sorsa megnyugtatóan nem rendeződik.

– Ez kétféle módon történhet meg: visszakerül a vér szerinti szüleihez, ahol megváltozott körülmények várják vagy örökbefogadás útján lesz új családja. Ám az is gyakran előfordul, hogy a gyermek a nevelőszülőnél nő fel – hangsúlyozta András Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese.
Az ÁGOTA Közösség nevelőszülői a legkülönfélébb motivációkkal vágnak bele ebbe a hivatásba, az azonban közös bennük, hogy mindannyiukat a segítő szándék vezérli.

– A nevelőszülőséget nem munkának élem meg, hanem egy nagy csodának – fogalmazott Péntek Anita, az ÁGOTA Közösség nevelőszülője. – Teljesen feltölt minket, hiszen ennyi szeretetet sehol sem kapunk. Úgy érzem, hazaérkeztem az ÁGOTA Közösségbe, én itthon vagyok ebben a hivatásban.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …