2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Szeged-Csanádi Egyházmegye Üzenet

Tisztelt Olvasók, Kedves Testvérek!

Megszoktuk, hogy a polgári év végén látványos formában zárunk le egy esztendőt, és másnap egy új évet kezdünk el. Ilyenkor az átmenet sokszor hangos, ám szinte észrevehetetlen. Mindez másképp történik a nyári hónapokban, mikor a tanév lezárul, a ballagások ünnepi pillanatai és az érettségi vizsgák feszült percei után sokak élete szembetűnő módon is ritmust vált. A diákok a vakációnak örülnek, a felnőttek igyekeznek jól megszervezni a szabadságukat, a családok pedig közös nyaralásukat próbálják felejthetetlenné tenni.

A nyár magában hordozza a kikapcsolódás és a töltekezés lehetőségeit, ilyenkor megerősödik bennünk az az igazság, hogy az ember nem mechanikusan működik, az életnek nem gépies szakaszai vannak, hanem sajátos ritmusa, mely a teremtéstől kezdve bele van írva az életünkbe. Az ember teremtett lény, test és lélek, akinek Teremtőjéhez hasonlóan szüksége van a pihenésre, a hetedik napra, amikor kiszakad a megszokottból, a rutinszerű gyakorlatokból és megáll. A hetedik nap lehet a „szent semmittevés” ideje, ám elsősorban ünnep, a hét és az idő megkoronázása.

Nem csupán szabad, de szükség is van a pihenésre, a jól megélt pihenő időre, ezért az ember arra törekszik, hogy a rekreáció, vagyis a testi-lelki töltekezés, a felfrissülés különböző formáit megtalálja és azt térben-időben hasznosan elrendezze. Miközben ezen gondolkodunk, napjainkban már komoly iparág épült ki arra is, hogy bizonyos fogyasztói szempontok szerint nyári programokat kínáljanak számunkra, az algoritmusok minden mozdulatunkat figyelik és a lehető legjobb kínálatokkal árasztják el közösségi oldalainkat. Annak viszont, aki valóban pihenni, kiszakadni szeretne, az előttünk álló nyári hónapok lehetőséget adnak arra, hogy azt a kevés szabadidőt kulturált módon töltse el, személyes, baráti és családi kapcsolatai megélésére minőségi időt szánjon, új helyeket fedezzen fel és akár új emberi kapcsolatokkal is gazdagodjon. Tippeket ne a közösségi oldalakról, hanem az életünkből merítsünk. Az Istennel való viszonyunkra is igaz, hogy ebben a sajátos nyári időszakban akár új erőre is kaphat, új helyen és új módon fedezhetjük fel a megújulás és a töltekezés igazi forrását: az imádságot.

A pihenés minősége tehát elsősorban nem anyagiak kérdése, hanem bátor kilépés a megszokottból, személyes kapcsolataink újrafelfedezése, találkozás és beszélgetés, új erőt és lelkesedést adó élmények megtapasztalása. Ahhoz, hogy ez megtörténjen sokszor nem messze kell elutazni, elég csak jó társakra találni.

Kívánom, hogy mindannyian találjunk olyan barátokra és olyan körülményekre, melyek hozzásegítenek bennünket a minőségi pihenéshez, rekreációhoz.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …