2024. április 29., hétfő
FONTOS

Ferenc pápa a Kossuth téren

 

A magyar és az egyetemes egyház lüktetése találkozott

Ferenc pápa apostoli látogatásának csúcspontja volt a Kossuth téren bemutatott szentmise. A helyszínen 25 ezer ember ünnepelt, a televízió csatornáin 320 ezer. Két szegedi papnövendék, Tapodi Krisztián diakónus és az ötödéves Tompa Szabolcs a Szentatya mellett állhatott az oltárnál. Élményeikről beszélgettünk.

Ferenc pápa látogatása egész Magyarországnak szólt, de egészségi állapota nem engedte, hogy hazánk más helyszíneit is felkeresse. Így az ország jött el hozzá. Ezt a rendkívüli érdeklődést mutatja a média jelenléte, sajtó, televízió, rádió mindenüvé követte a Szentatyát, és jelzi a rekord nézőszám, a közmédia televízió- és rádiócsatornáin, internetes felületein kétmillióan követték a Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásához kapcsolódó műsorfolyamot. „Úgy éreztem ezekben a napokban, Ferenc pápa minden családi házba bekopogott, s mindenütt szívesen fogadták” – fogalmazott Serfőző Levente.

A Kossuth téri szentmise liturgia felelőse, Horváth Zoltán atya kezdeményezésére az asszisztenciába az ország összes papnevelő intézete küldött növendékeket. „Jó Pásztor vasárnapja az az ünnep, amikor a szeminaristákat kiküldik az egyházmegye templomaiba, hogy papi hivatásukról tanúságot tegyenek. Most a pápai misére hívtuk őket a Szentatya mellé oltárszolgálatra. Így jelenítették meg közösségüket, és az egységet, hogy összegyűltek az egyház földi, látható feje, a pápa körül” – mondta a ceremonár.

Tapodi Krisztián diakonizált a szentmisén. Így összegezte élményeit: „Amikor megkaptam megbízatást, örömet és lelkesedést éreztem. Többórás próbával készültünk fel a konkrét feladatra. Reggel hat óra előtt érkeztünk a helyszínre. Elvégeztük az utolsó simításokat, és felsorakoztunk Ferenc pápa fogadására a színpad mögött. Hallottuk a tömeg éljenzését, ahogy körbevitték a téren, majd ő is megérkezett a színpad mögé, a szolgálattevőknek pedig lehetősége volt egy kézfogásra a pápával. Nagy örömmel léptem a pápa elé, megfogtam egy idős ember kezét és belenéztem a szemébe, amiből erő és derűs öröm sugárzott. Azonnal átragadt rám is. Számomra nagy találkozás volt. Az örömteli érzés megerősödött, amikor láttam azt a rengeteg embert, akik azért jöttek ki a Kossuth térre, hogy Krisztust ünnepeljék. Ebben a szentmisében számomra a magyar és az egyetemes egyház lüktetése találkozott.”

Tompa Szabolcs arról beszélt, mennyire tartalmas volt már maga a szentmisére készítő próba. Amellett, hogy mindegyikük megkapta a feladatát, a vatikáni ceremonárok arra is felhívták a figyelmüket, mi fontos Ferenc pápának az asszisztencia részéről. „Jó felkészítést kaptunk. Pontos elvárásokat közvetlen hangvételben. Azt is hangsúlyozták, nemcsak jelen vagyunk, fontos, hogy imádságosan legyünk ott.” Szabolcsot Ferenc pápa lelkisége nagyon megérintette. „Mozdulataiban átjött közvetlensége, embersége. Mindenki felé volt egy jó tekintete. Csodáltam, hogy nem volt neki könnyű, de lement kerekesszék nélkül a kegyképhez imádkozni, mert le akart menni. Éreztem, különleges kapocs fűzi a Szűzanyához. Idős, de mégis fiatal. Úgy éreztem, szavai nekem szólnak. Számomra azt a szeretetet közvetítette, mellyel Isten szeret minket. Megbocsátó, megerősítő, az életre bátorító szeretet.”

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …