2024. május 4., szombat
FONTOS

Sérült embertársaink érdek nélkül tudnak szeretni

Gajdosné Szálkai Erzsébet játék közben

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a Bálint Sándor Szeretetotthon keretein belül értelmi és halmozottan fogyatékos emberek bentlakásos ellátásáról is gondoskodik.

A szegedi Kálvária Védőotthont az érintett szülők aggodalma és lelkesedése hívta életre több mint 20 évvel ezelőtt, és már a kezdetektől fogva magára vállalta az intézmény működtetését az egyházmegye. A három épületből álló ingatlanegyüttesben negyven lakónak adnak esélyt arra, hogy minél teljesebb életet élhessenek.

A szegedi Vadaspark tőszomszédságában elterülő árnyas, ligetes környezet olyan sérült felnőtteknek jelenti a biztonságos otthont, akikről valamilyen okból a saját családjuk nem tud gondoskodni. Az itt élők az önállóságra részben képesek, tartós ápolást nem igényelnek, ellenben odafigyelésre és teljeskörű ellátásra szorulnak, így az egyházmegyei fenntartású védőotthon biztosítja számukra azokat a körülményeket, ami a meglévő korlátaik ellenére esélyt ad a tartalmas életre. A gondoskodás ugyanis itt nem csupán a fizikai szükségletek biztosítását jelenti, hanem a különböző korú és állapotú bentlakók fejlesztését és az önállóságuk megtartását is.

– A napirendet, a programokat annak megfelelően állítjuk össze, hogy a már meglévő képességeket, például írni-olvasni tudást szinten tartsuk, amiben pedig gyengeséget tapasztalunk, azt kicsit javítsuk. Nem könnyű egy foglalkozást úgy szervezni, hogy abban a 20 éves és a 65 éves egyaránt részt vegyen, de a kollégáink olyan felkészültséggel rendelkeznek, hogy ezeket meg tudják tartani. Az itt élők segíthetnek a mindennapok tevékenységeiben, de vannak önállóan ellátandó feladatok is. Például önmaguk és a mikrokörnyezetük tisztántartása, rendezettsége ilyen, de természetesen, akinek ez egyedül nem megy, annak segítünk. A cél, hogy minél önállóbbak legyenek – mondja a legfőbb feladatukról Gajdosné Szálkai Erzsébet, az intézmény vezetője. Az igazgatónő hozzátette: mindehhez biztonságos hátteret nyújt az egyházmegye. A Kiss-Rigó László püspök úr által létrehozott szociális főigazgatóság a legkiválóbb színvonalú szakmai munkának nyitott teret, Ritz Judit főigazgató személyében pedig egy olyan felkészültséggel rendelkező vezető áll az intézményrendszer élén, aki pontosan tudja, hogy mire van szükség ehhez a mindennapokban.

Gajdosné Szálkai Erzsébet szerint a sérült emberek nívós ellátásához elengedhetetlen a munkatársak hozzá­állása is. Általában az a tapasztalata, hogy azok az emberek, akik egy egyházi intézményben dolgoznak nemcsak szakmai felkészültséggel rendelkeznek, hanem olyan emberi minőséggel is, aminek az alapja az empátia, az odafordulás, a törődés. Különösen így van ez a náluk, hiszen a mindössze 12, külön engedéllyel maximum 14 személy együttélését biztosító lakóotthonokban az élet olyan, mint egy családban.

– Aki veszi a bátorságot és egyszer eltölt köztünk egy órát, annak kinyílik a világnak egy olyan része, amit addig nem ismert. Itt nincsenek farkastörvények, nincsenek érdekek. Az értelmi sérült, vagy más fogyatékossággal élő ember nem azért kedvel, mert vár érte valamit és hihetetlenül sokat kap vissza tőlük az ember. Az ilyen munkahely ajándék – zárja gondolatait az intézményvezető.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …