2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Aljas indokból elkövetett emberölés miatt került sor vádemelésre

A Békés Vármegyei Főügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat egy 26 éves többszörösen büntetett előéletű, jelenleg más ügyből kifolyólag jogerős fogházbüntetését töltő mezőhegyesi férfi ellen, aki az áldozatát előbb meg akarta fojtani, majd az eszméletlen férfit felgyújtotta.

Testvérének, egy szintén többszörösen büntetett előéletű 35 éves férfinak bűnpártolás bűntette miatt kell bíróság elé állnia.

A vádirati tényállás szerint a bűncselekmény előzménye az, hogy a sértett és egy társa korábban, 2017-ben egy alkalommal megverte a jelen ügyben terheltként szereplő testvérpárt, amely miatt a Battonyai Járásbíróság társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és annak kísérlete miatt el is ítélte őket. Az ezt követő időszakban a 26 éves férfiban az az elhatározás alakult ki, hogy a későbbiek során bosszúból meg fogja ölni a sértettet, melyet többször is hangoztatott testvérének, illetőleg más személyek előtt is.
A vádbeli napon, 2022. november 02-án a sértett, egy akkor 44 éves mezőhegyesi férfi este 18 óra felé érkezett meg az egyik mezőhegyesi presszóba, ahol italozni kezdett, az este folyamán erősen ittas állapotba került. A terheltek később érkeztek az italmérő helyre és szintén inni kezdtek, de konfliktus, szóváltás nem alakult ki a felek között, a 26 éves terhelt és a sértett az este folyamán együtt biliárdozott. Zárórát követően, az éjszakai órákban is együtt távoztak a presszóból és hazafelé indultak. Ekkor a terhelt – felmérve a körülményeket és azt, hogy a sértettel kettesben maradtak – a korábbi elhatározásának megfelelően véglegesen eldöntötte, hogy meg fogja ölni a sértettet.

Mezőhegyes külterületén, egy erdős területen rátámadt az ittas állapota miatt ellenállásra kevésbé képes sértettre és legalább három alkalommal ököllel arcon ütötte, majd a földre kerülő sértettet több alkalommal megrúgta. Ezt követően a terhelt a földön hanyatt fekvő sértett fölé hajolt és fojtogatni kezdte őt. Miután a sértett eszméletét vesztette, a terhelt a tettétől megrettenve élesztgetni próbálta a mozdulatlan állapotban lévő sértettet, rázogatta és a mellkasát nyomkodta, de mivel a sértett már nem mozdult, ezért úgy vélte, hogy a sértett az életét vesztette. Valójában a sértett ekkor még életben volt, de életfunkciói gyengék voltak.

Ekkor a 26 éves férfi felkereste lakóhelyén a testvérét, közölte vele, hogy megölte a sértettet, majd rávette arra, hogy segítsen neki a holttestet felgyújtani. Egy fél literes műanyag flakonba benzint öntöttek, majd azzal együtt visszamentek a cselekmény helyszínére. A helyszínen a 35 éves férfi ellenőrizte a sértett életfunkciót, azonban a lélegzését nem észlelte, ezért testvére a magukkal vitt benzinnel lelocsolta a sértettet, majd meggyújtotta. Ezt követően a terheltek hazamentek, ahol az általuk az este folyamán viselt ruhaneműket, lábbeliket, valamint a 26 éves terhelt és a sértett mobiltelefonját elégették az ott lévő kályhában.

A sértett a helyszínen elhalálozott, holttestét másnap reggel találták meg. Halálának oka egyrészt a fojtogatás által előidézett gégeszűkület, következményes oxigénhiányos agykárosodás volt, melyhez hozzájárult az égés által kiváltott szén-monoxid mérgezés, valamint az égési sérülések is.

A főügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a minősített emberölést megvalósító férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje és állapítsa meg, hogy abból a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható, testvérével szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki, és mindkettőjüket tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

A főügyészség indítványa szerint a nyomozás során felmerült több mint 2.600.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költséget is nekik kell majd megfizetniük. Tekintettel arra, hogy a 35 éves férfi a bűncselekményt egy másik ügyben a Battonyai Járásbíróság által vele szemben lopás bűntette miatt kiszabott 1 év időtartamú, 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, a főügyészség indítványt tett ezen felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtásának elrendelésére is.

Az eljárás a Gyulai Törvényszéken folytatódik.

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …