2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Elindult az egyházmegyei karácsonyi ajándékcsomag gyűjtés

Több mint ajándék

„Egy szívvel közösen” mottóval idén is meghirdette a karácsonyi ajándékgyűjtést nehéz sorsú gyerekek számára a Jövőt a Fiataloknak Alapítvány. Tapodi Krisztián, a gyulai Nádi Boldogasszony-templom káplánja koordinálja az akciót.

A 2020-ben a Covid „következménye” volt a Szent Gellért Szeminárium növendékei és elöljárói által szervezett első adománygyűjtő akció. A járvány miatt a pasztoráció gyakorlatától kényszerűen elszakadó papnövendékek úgy érezték, valamilyen formában találkozni szeretnének a fiatalokkal. Gondolkodtak a lehetőségeken, és azt választották, hogy a katekétákon keresztül ajándékcsomagot juttatnak el karácsonyra az egyházmegye településein élő nehéz sorsú gyerekeknek.

– Először 100 csomag volt a cél – elevenítette fel a kezdeteket Tapodi Krisztián, a gyulai Nádi Boldogasszony-templom káplánja.

Kezdettől törekedtek a személyességre. Egyrészt abban, hogy a katekétáktól nemcsak neveket kértek, hanem egy kisebb jellemzést az érintett gyerekről, családi helyzetéről. Tájékozódtak, mire lenne szüksége, minek örülne, milyen nehézségek vannak az életében. Ezek alapján állították össze a csomagokat. Másrészt az átadásban is keresték a személyes találkozás lehetőségét. Így jutott el Krisztián is egy újszegedi családhoz, ahol a nagymama neveli lánya három kiskorú gyerekét.

– Ez a legelső év és legelső találkozás számomra meghatározó volt. Serfőző Levente atyával vittük el a csomagot. Megható volt a három gyerek és a nagymama öröme. Láttuk, milyen nagy a rászorultság, más ajándék valószínűleg nem került a karácsonyfa alá. Aztán az ünnepi asztalukra is vittünk finomságokat, azt hiszem, széppé tudtuk tenni a karácsonyukat. Elindult egy ma is tartó kapcsolat. A gyerekek az azt követő tavasszal megkeresztelkedtek, én lettem az idősebb fiú, Rafi keresztapja – meséli.

Krisztián most Gyuláról csak a távolból tudja kísérni a fiút, de Serfőző Levente atya napi kapcsolatot tart velük, amiben lehet, segíti a családot. Azóta jobbak a gyerekek iskolai eredményei, a két fiú focizik, Rafi gitározni tanul és rendszeresen lelkesen ministrál.

A szervezők idén is azt szeretnék, hogy az arra vállalkozó adományozók be tudjanak kapcsolódni a csomagok kiszállításába, így ők is sokkal jobban részesévé váljanak az akciónak. Idén már 150 ajándékcsomag a cél. Most is az egyházmegye katekétái fogják összegyűjteni a megajándékozandók névsorát. A kampány egyik „nagykövete” Kardos Mihály atya. A három év alatt a kezdeményezés láncreakciót indított el: a szeminaristákhoz, akiket közben pappá szenteltek, sok önkéntes kapcsolódott. Krisztián atya terve, hogy a hitoktatás során megismert gimnazistákat beszervezi az akcióba, a csomagok összeállításától kezdve a kiszállításig feladatokat fognak kapni.

A kispapok az első karácsonyi akció megható élményei után rögtön úgy érezték, valami többet, „tartósabbat” is szeretnének, nem maradhat meg a segítségnyújtás egyszeri karácsonyi ajándéknál. Elkezdtek az egyházmegye több településen oratóriumot szervezni, évente több alkalommal vidám játékos együttlétre hívják össze a gyereket, nyáron pedig tábort szerveznek számukra, idén már a harmadik táborban nyaraltak velük a gyerekek.

– Az oratóriumban annak az 50-60 gyereknek tudunk adni valamit, akik leginkább rászorulnak, akiknek nincs semmilyen közösségi tapasztalatuk, sok minden hiányzik az életükből. Egy-egy napra ebből kiemeljük őket, ami talán muníciót ad a hétköznapokra. Nekem megerősítő látni a lelkes arcokat – mondja a fiatal pap.

A Forrás tábor is meghatározó élmény azoknak a gyerekeknek, akik egyébként nem jutnak el nyáron sehova. A tábor egyszerre szórakoztat és távlatokat nyit. Krisztián atya példája mutatja, hogy a kispapként átélt élmény őket magukat is formálja, és meghatározó impulzust ad azoknak, akik az egyházmegye motorjai lesznek.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …