2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Nem könnyű a férfiakat megszólítani

 

Egy évtizede szervez kimondottan fér­fiakat megcélzó programokat a Pasztorális Helynökség. A Toronyirány magazin ellátogatott egy apa–fia estre, amelyen ugyanakkora hangsúlyt kap a közös beszélgetés, mint a kézzel fogható, haza­vihető eredményt hozó építőmunka.

Nagy ládával a kezében lép be a lépcsőház felől Piros Ador­ján pasztorális munkatárs, körülötte két fia segédkezik. Hamarosan a székek is a helyükre kerülnek a Katolikus Ház előterében. Még szűk fél óra maradt az aznapi program a kezdetéig, mire úgy érzi Adorján, hogy szusszanhat egyet. Már beszélgetünk, mikor megérkeznek az első résztvevők.

– Tíz éve vannak a CsaládEgyetem programjain belül külön a férfiakat megszólító rendezvények. Nem könnyű feladat rábírni őket a beszélgetésekre, arra, hogy szánjanak időt önmagukra, az önismeretre, a közösségépítésre. Viszont ha eljönnek, akkor minden energiájukat beleadják, teljesen csak erre figyelnek – magyarázta Piros Ador­ján.

A programokhoz csatlakozók között több generáció is megtalálható a még házasság előtt álló ifjú felnőttektől a nagyapákig. Jellemzően a katolikus közösségből jönnek a résztvevők, de nem feltétele a jelentkezésnek a hitgyakorlás, hiszen a témákat is a mindennapi életből hozzák.

– Azonban mikor én mint katolikus családapa szólalok meg, azt természetesen az evangéliummal átitatva teszem meg – jegyezte meg.

Egy idő után a résztvevők jelezték, hogy szívesen hoznák fiaikat is, mert velük együtt szeretnék megélni az itt megtapasztalt közösségi élményt. Ezen igényre válaszul rendszeresen tartanak apa–fia műhelyeket. Elsősorban tíz év feletti fiaikkal jönnek az apák, e korosztállyal már lehet komoly kérdésekről is beszélgetni egy nagyobb körben. Ekkor valami kézzel fogható tárgyat készítenek a résztvevők, majd utána beszélgetnek is erről: mi a szimbolikus jelentése a munka eredményének? Ennek köszönhetően az apák is jobban megérthetik a gyermekeikkel való kapcsolatukat és a fiúk is tudatosabban fordulhatnak az apjuk felé.

– Nem a szavainkkal nevelünk, hanem a tetteinkkel. Amikor látnak minket más apákkal együttműködni, vagy akár konfliktusba kerülni, mást gondolni, akkor abból ők magyarázat nélkül is tanulnak – emlékeztetett a pasztorális munkatárs.

Három–négy fő, a „mag” rendszeresen részt vesz a programokon, mások csak időnként. A legutóbbi, novemberi alkalom témája az otthonosság lett, ehhez kapcsolódóan építettek egy képzeletbeli otthont közösen. Először jött el Takács Péter a programra.

– Szerettünk volna kis időt együtt tölteni, kiszakadni a mindennapokból – mondta a fiú tömören, s nem sokkal később már egy asztalnál „építkezett” édesapjával és testvérével.

Nagyobb távolságot jelent a hétköznapoktól az apa–fiú zarándoklat, amelyet idén nyáron második alkalommal szerveztek meg. A 17 résztvevő egy hét alatt 120 kilométert tett meg Tihanytól Pannonhalmáig. Itt a fizikai kihívást a gyaloglás jelentette, de egyben szellemileg is feltöltődtek. Az imádságok, a turisztikai látnivalók mellett nagy hangsúlyt kaptak a beszélgetések is. Ez nem feltétlenül csak a családtagok közötti kommunikációt jelenti. Az apák is megoszthatták egymással a nehézségeiket, a tinédzserek is megvitathatták az őket érdeklő témákat korosztályukkal, illetve jellemző volt az is, hogy a családfők más apák gyermekeivel beszélgettek, így szerezve kölcsönösen új tapasztalatokat.

Ha valaki szeretne csatlakozni a Férfikör, vagy azon belül az Apa–fia programokhoz, a https://csaladegyetem.hu/ honlapot érdemes felkeresnie, ahol a hírlevélre is feliratkozhat, továbbá követheti az Egyházmegyei CsaládKözpont oldalát a Facebookon.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …