2024. április 29., hétfő
FONTOS

Előre kifizette a fűnyíró traktort, de nem kapta meg

Egy vevő azt hitte, ha előre kifizet egy fűnyíró traktort, meg is kapja. Sajnos tévedett.

A tettesek pedig azt gondolták, jó üzlet az internetes csalás, de a Mátrix Projektben az ilyen bűncselekmények felderítésén dolgozó rendőrök bebizonyították nekik, hogy ők is tévedtek.

Vádemelést javasolt a napokban a Szeghalmi Rendőrkapitányság egy budapesti páros ellen, mert a gyanú szerint megkárosítottak egy internetezőt. A vésztői férfi fűnyíró traktort akart venni, és jelentkezett egy internetes hirdetésre. Utánvétellel szerette volna kifizetni a 300 ezer forint értékű gépet, de előleget kértek tőle. Hajlott rá, hogy az összeg felét átutalja, majd miután ez megtörtént, üzenetet kapott. Az eladó azt kérte, hogy hívja fel őt telefonon, majd elmondta neki, hogy van egy határidős üzlete, szüksége volna a pénz másik felére is, mert ha a másik ügyletben nem teljesít, abból nagy bonyodalom lehet. A férfi végül átutalta a vételár második felét is, de ezután az, akivel megállapodott, csak hitegette, hogy szállítják neki a traktort. Volt, hogy azt mondta, már úton vannak, és hívják, ha a közelben járnak, de az ismeretlen elérhetetlenné vált.

A rendőrök azonosították azt a férfit, akinek a számláján landolt a pénz. Tőle egy ismerőse kérte el a számlaszámát, és annak ellenére megadta, hogy tudta, csaláshoz használja majd. Amikor megérkezett rá a 300 ezer forint, fel is vette és odaadta az ismerősnek, aki 20 ezer forinttal díjazta közreműködését. Az ismerős azt vallotta, neki egy nő mondta, hogy jó üzlet az internetes csalás, ezért vágott bele.

A rendőrség hadat üzent az ilyen és ehhez hasonló, online térben elkövetett bűncselekmények elkövetőinek.

A Mátrix Projekt keretében országszerte, így Békés vármegyében is a rendőrkapitányságok nyomozói és egy kifejezetten az ilyen csalásokra specializálódott egység szakemberei is azon dolgoznak, hogy akik ilyen módon próbálnak pénzhez jutni, minél kevesebb embert károsíthassanak meg, és ne maradjanak büntetlenül.

Az internetezőket pedig arra kérik, hogy figyeljék az intő jeleket. Ebben az esetben az, hogy az eladó ragaszkodott a magas vételár teljes összegű előre fizetéséhez, aztán SMS-ben kérte a vevőt, hogy hívja vissza, illetve egy másik, problémás ügyletre hivatkozott, olyan körülmények, amelyek alapján gyanús lehet a hirdető.

Nézze meg ezt is:

Kék hírek Békés vármegyéből

A Békéscsabai Rendőrkapitányság 2024. április 22-én szabálysértési őrizetbe vett egy férfit. Személygépkocsit vezetett, amikor Dobozon, …