2024. április 27., szombat
FONTOS

Ezer családját vesztett fiatalt várta ajándék az ÁGOTA Karácsonyon

 

Az Ágota Közösség mintegy ezer állami gondoskodásban élő gyermeknek és fiatalnak tartott karácsonyi ünnepséget 2023 decemberében Szegeden.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója és az ÁGOTA® Alapítvány hagyományos karácsonyi eseményén mindannyian személyre szóló ajándékot kaptak, majd egy vacsorára is vendégül látták őket a szegedi Szent Gellért Fórum hatalmas, karácsonyi díszbe öltözött csarnokában.
Az ünnepvárás a csodák ideje, így van ez az ÁGOTA Közösség életében is: hatezer vér szerinti családját nélkülözni kényszerülő gyermek kapott ajándékot karácsonykor. Közülük 1000 nevelőszülőnél és lakásotthonban élő fiatal érkezett 13 vármegyéből Szegedre, hogy egy csodálatos helyszínen, a Szent Gellért Fórumban részt vegyen a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója és az ÁGOTA® Alapítvány hagyományos országos karácsonyi ünnepségén.

Itt Kiss-Rigó László püspök arra emlékeztetett, hogy az ünnepi készülődés napjaiban két háború is dúl a világban.
– Szolidárisan gondoljunk a szenvedőkre és engedjük be a szívünkbe azt a szeretetet és békét, amit Jézus tudott adni – fogalmazott a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára minden évben jelen van ezen a rendezvényen. Köszöntőjében elmondta, amikor az ÁGOTA® Alapítvány létrejött, még nem volt egyértelmű, hogy ennyien mellé állnak majd, hiszen a feladatot, amit felvállalt, az állam dolgának tekintették.

– Ma már szerencsére sokan gondolják úgy, ahogy az ÁGOTA Közösség tagjai is, hogy segíteni kell azokat, akik hiányt szenvednek – fogalmazott, majd az ünnepségen összegyűlt 1000 gyermekhez fordult: – Van körülöttetek egy közösség, amely számít rátok és hisz bennetek. Legyen akaraterőtök és hitetek kitartani amellett a sok jó mellett, amit az ÁGOTA Táborban és az ÁGOTA Karácsonyon is megtapasztaltok. Mindig bízzatok magatokban és azokban a segítőkben, akik mellettetek vannak, és ne adjátok fel soha!

A köszöntők után a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek ünnepi műsorral léptek fel: zenés, verses programot állítottak össze. A főként a szegvári lakásotthonban élő fiatalokból formálódott ifjúsági színjátszó csoport egy igazi klasszikust, Hans Christian Andersen A kis gyufaárus lány című örökérvényű történetét dolgozta át, és ajándékozta meg ezzel az egyedülálló előadással a résztvevőket.

A műsorszámok között Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője elismeréseket adott át az önkénteseknek és munkatársaknak, illetve átadták a Rossmann Magyarország Kft. 5 millió forintos adományát is. Ezt követően ünnepi vacsorát szolgáltak fel, majd következett az est legjobban várt része: a gyermekek megkapták azt a személyre szóló ajándékcsomagot, amelyet korábban az „angyalkának” írt levelükben kértek.  Ebben leírták, milyen ajándékra vágynak. Idén újra megtörtént a csoda: 1000 gyermek kívánsága teljesült az ÁGOTA Közösségnek és a mintegy 60 támogatónak köszönhetően.

A 16 éves Rácz Amira bácsalmási lakásotthonunkból érkezett, egy nyakláncot kért az „angyalkától” pillangós medállal. – Nekem a pillangó a szabadságot jelenti és az újjászületést, hogy igenis van remény, és bármiből ki lehet hozni a legjobbat – fogalmazott a fiatal lány. – Nagyon jó itt, annyira örülnek nekünk, egyszerűen feldobta az egész  napomat ez az ünnepség.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …