2024. április 30., kedd
FONTOS

Hálaadó szentmisével ünnepelték a felújított 150 éves kunágotai templomot

Kiss-Rigó László püspök mutatta be a hálaadó szentmisét a Békés megyei Kunágotán, mellyel a Szent Imre-templom építésének 150. évfordulóját ünnepelték. A másfél évszázados jubileum alkalmából az épület külső részét felújították, és új üvegablakokat is beépítettek.

Június 24-én ünnepelték a kunágotai katolikus templom építésének és átadásának 150. évfordulóját a dél-békési településen. Az épületet 1870. november 5-én szentelték fel, a járványhelyzet miatt 2020-ról az idei évre csúszott a megemlékezés. Az ünnepi szentmisén részt vett Kovács József általános püspöki helynök, aki Kunágotán született, itt keresztelték 65 évvel ezelőtt, és itt is bérmálkozott. A püspöki helynök jelen volt a templom építésének 100. évfordulóján is, amikor legutóbb felújították az épületet.

– 50 évvel ezelőtt az akkori esperes-plébános, Szakács József atya vezetésével állami támogatás nélkül, a hívek adományából, külföldi segítséggel sikerült a templomot felújítani – emlékezett vissza Kovács József. – De ötven év meglátszik egy épületen, még akkor is, ha karbantartják. A templom a falu közepén áll, ez a település egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb épülete.

A mostani felújítást a hívek adományai mellett már az állam is támogatta, ennek köszönhetően megújult az épület előtti tér is, amely új külső burkolatot kapott. A templom tetőszerkezetét kicserélték, és hat új ólomüvegablakot is készítettek az évforduló alkalmából. Ezzel párhuzamosan felújították a kunágotai plébánia régi épületét, melyben közösségi házat alakítottak ki. A plébánia újabb épületét korszerűsítették, és a temetőben található ravatalozót is felújították.

A hálaadó szentmisén Kiss-Rigó László püspök a valódi értékekről beszélve elmondta, hogy aki felismerte az Istennel való kapcsolat fontosságát az életében, az az ember tud minden más körülménytől függetlenül is értelmesen és boldogan élni.

Az ilyen évfordulók a püspök szerint a közösségek viharos történelmi múltunkra emlékeztetnek.

– Érdemes hálát adni Istennek, hogy az igazi értékek és a legfőbb érték, az Istenhez való tartozás az, aminek köszönhetően most itt vagyunk, ez a templom is itt van, és a közösség itt él. Az egyházmegyére is igaz ez, és Európára is igaz lenne, ha mindenki rádöbbenne arra, mik az igazi, valódi értékek az életben. Mi ezeket az értékeket képviseljük, és mindent megteszünk azért, hogy másokkal is meg tudjuk osztani ezeket. A püspök hangsúlyozta, hogy nem önmagában csak a kunágotai templom 150 évéért kell hálát adnunk, hanem azért a közösségért is, melynek tagjai a másfél évszázad alatt a megpróbáltatások ellenére összetartottak, és megtöltötték az épületet.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …