2024. április 26., péntek
FONTOS

Megkezdődött a bankautomata-robbantók pere

Jelentős értékre, fegyveresen, társtettesként, bűnszövetségben elkövetett rablás és más bűncselekmények miatt állt a Békés Megyei Bíróság Mázor Róbert vezette tanácsa elé a bankaautomaták kifosztásával is vádolt Répás Lajos és két társa csütörtökön – közölte az MTI.

Az ügyészség szerint a három vádlott több bankautomatát rabolt ki, illetve kísérelt meg kifosztani, és számtalan vállalkozót is megtámadott a dél-alföldi régióban 2007 és 2009 között. Két vádlottat Tiszaföldváron érték tetten a rendőrök, amikor több millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát akartak ellopni. Harmadik társukat később állították elő.

A vádirat szerint a vádlottak 2008 novemberében Békésszentandráson házilag készített szerrel kirobbantottak egy ATM-et (pénzkiadó automatát), és abból több mint 11 millió forintot zsákmányoltak. A banda előzőleg már megkísérelte ugyanezt a berendezést kifosztani, de akkor nem jártak sikerrel, miként 2008 májusában Cserkeszőlőn sem. Az ügyészség szerint a vádlottak például Kiskunfélegyházán és Szarvason támadtak meg vállalkozókat, akiket “fegyvernek látszó tárggyal” fenyegettek meg, sőt bántalmazták, meg is kötözték őket. A csuklyát viselő rablók általában sikerrel jártak, és összesen több millió forinttal, illetve külföldi valutával menekültek el. A büntetőeljárás során sem a bankautomatából, sem a vállalkozóktól zsákmányolt pénz nem került elő.

Az ügyészség a rablásokon kívül – egyebek mellett – személyi szabadság megsértésével, robbanóanyaggal való visszaéléssel és közveszélyokozással is vádolja a három férfit. A Békés Megyei Bíróságon elkezdett elsőfokú eljárás során, a per első napján az elsőrendű vádlott csak a cigarettalopásban való részvételét ismerte el, egyebekben mind a nyomozati, mind a bírósági szakban megtagadta a vallomástételt – akár csak két társa.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …