2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Újraindul a mezőtúri agrárfelsőoktatás

Régiós összefogás az egyházmegye vezetésével

A mezőtúri városháza február 10-én különleges és fontos eseménynek adott otthont: aláírták a 40 taggal létesített Regionális Duális Képző és Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ Konzorcium alapító okiratát. A Tisza-Kőrös menti régióban még nem volt olyan összefogás, amit egyházmegyénk Gál Ferenc Főiskolájának és Mezőtúr Város Önkormányzatának együtt­működésével a konzorcium létrehozása jelent.

A munka természetes világa az Alföldön a mezôgazdaság

A konzorcium éppen a mezőtúri agrároktatás 70. évfordulóján jött létre. Kozma Gábor, a GFF rektora történelmi pillanatnak nevezte, hogy a konzorciumnak is köszönhetően eredményre vezet a 2011-ben megindított munka a mezőtúri agrár-műszaki felsőoktatás újjáélesztésére.

– Öt éve kezdtük meg ezt a munkát. Az alapok tisztázása után felmértük a helyi társadalom képzési igé­nyeit, annak érdekében, hogy amit elindítunk, az valóságos elvárásokra támaszkodjon. Széles körű konzultáció eredményeként született meg az a lista, amely a térség gazdasági vállalkozásainak szakemberigényét tartalmazza. Ebből tudtuk meg, hogy térségi munkaerő-piaci igények 25 százaléka agrár jellegű, tehát az agrárágazatnak nem a forráshiány, hanem a szakképzett munkaerő hiánya az elsődleges problémája. Világossá vált a feladat: újra kell indítani a helyi felsőoktatást, mert hiányoznak a megfelelő szakemberek az agrá­rium­ból. Ehhez viszont szakképzést és a felnőttoktatást is meg kell erősíteni, sőt vissza kell nyúlni az általános iskolákba, és a gyermekek számára, a családok körében kell erősíteni a mindennapi munka becsületét. A munka természetes világa az Alföldön a mezőgazdaság, vagyis a teremtő Istentől ránk bízott világ, a természet minden kincsének, a földnek és víznek, a növényeknek és az állatoknak szeretete, gondozása és javunkra fordítása. Ennek az igénynek az újbóli felkeltésére és kiszolgálására környezetpedagógiai programokat, szakképzéseket és felső­oktatást indítunk elsősorban a mezőtúri főiskolai campuson, a tangazdaság hátterén, amiben együtt kell működni a térség minden lényeges intézményével. Az új programok sorában indul Mezőtúron 2016 szeptemberétől az agrár-mérnöktanár mesterszak is. A képzés elsődleges célja olyan szakemberek képezése, akik képesek a pedagógiai tervezési, fejlesztési és kutatási feladatokra, így aktív részesei lehetnek a vidékfejlesztésnek − nyilatkozta Kozma Gábor rektor.

Összefogás a Tisza–Körös menti régióban

A Regionális Duális Képző és Technológiai Kutató-fejlesztő Központ Konzorciummal létrejött összefogás feladata, hogy a Tisza-völgy régióban összehangolja a szakképzésben, felnőttképzésben rendelkezésre álló intézményeket. Ez a főiskola részéről a szarvasi kari hátteret és a békési Tisza Kálmán Szakképző Intézményt, mint bázisiskolát, valamint a mezőtúri főiskolai campust és tangazdaságot jelenti. Az együttműködést a régióban működő profitorientált, vagy nonprofit alapon működő mezőgazdasági, agrárgazdasági, gépipari, elektronikai, oktatási, kutatás-fejlesztési oktatási intézmények, szervezetek és önkormányzatok hozták létre. A negyven konzorciumi tag már most kétezer felsőfokú agrárvégzettséggel rendelkező munkavállalónak tudna elhelyezkedési lehetőséget biztosítani. Ezért kellett elindítani a képzést – tette hozzá a rektor, majd kiemelte mindebben Gazsó Tibor igazgató és Fórizs Zoltán intézet­vezető szerepét is.

Herczeg Zsolt mezőtúri polgármester, az esemény házigazdája az előzményekre is utalt az együttműködés méltatása során: 2010-ben éppen a mezőtúri agrár-gépész felsőoktatás 50 éves jubileumát ünnepeltük, amikor a főiskola bezárta a kapuit. Ettől kezdve elsődleges célunk az volt, hogy az ingatlan-együttest újra az oktatás számára hasznosítsuk. 2011-ben Kiss-Rigó László püspök úrral és Kozma Gábor rektor úrral határoztuk el, hogy a régió fejlesztése érdekében együttműködünk. A most aláírandó dokumentum azt jelképezi, hogy a térség jelentős szereplői össze kívánnak fogni annak érdekében, hogy a kialakult helyzeten változtassanak.

Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a képzésfejlesztés megtartó erejéről beszélt: A megyéből elvándoroltak 33 százaléka diplomás. A kényszerű elvándorlás megállítását többek között a képzésbe bevontak számának növelésével, a felnőttképzés erősítésével lehet elérni.

Az ünnepélyes eseményen Kiss-Rigó László püspök köszöntő beszédében az összefogás lényegéről szólt: Negatív célok érdekében hamar létrejön az összefogás, de az korán fel is bomlik. A pozitív célok érdekében felálló összefogások kitartóbbak, bár lassabban érik el céljukat, mégis eredményesebbek. Így van ez a jelen konzorciumban is. Nem csak erkölcsileg, de gazdaságilag is a jó célokért jött létre. Ez az összefogás a helyi felsőoktatás érdekében mindenképpen példa­értékű.

A megállapodás első példányát a Gál Ferenc Főiskola rektora mellett a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye részéről Kiss-Rigó László püspök is aláírta. Az alapító tagok között szerepelnek regionális és országos mezőgazdasági, ipari, szolgáltató cégek vezetői, önkormányzatok, kamarák képviselői, a békéscsabai, a gyomaendrődi és a mezőtúri református szakképzési intézmények igazgatói.

Stratégiai megállapodások

A konzorcium létesítésével egy időben három stratégiai megállapodást is kötöttek.

Az első a GFF Európai Tisza Régió Stratégia Intézet és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) között jött létre. A dokumentumot Kozma Gábor rektor és Kerekes Miklós, a TÖOSZ társelnöke látta el kézjegyével.

Másodikként a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi Iparkamara, valamint a GFF között jött létre megállapodás, melyet a rektor és Sziráki András, a kamara elnöke írt alá.

A harmadik megállapodás a „Szakma­orientációs köznevelési pedagógiai program” fejlesztésére vonatkozott, melyet a főiskola rektora mellett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mezőtúri Tankerülete részéről Sági István igazgató írt alá.

Korábban Békéscsabán már két megállapodás született a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Gál Ferenc Főiskola között. Az egyezmény a szakképzés megújulásában szerepet vállaló konzorcium, valamint az agrár-mérnöktanári képzést érintő lehetséges együttműködést foglalja magában. ti

 

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …