2024. április 26., péntek
FONTOS

Ez a barátság generálja, katalizálja az együttműködést

A gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola tanulói is meglátogatták a keresztet

„Kereszt által lett az egész világ öröme”

Március 10-én elsőáldozók bemutatásának adott helyet a szegedi székesegyház. A gyerekek a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusra készülődés szimbólumaként országjáró Missziós kereszt köré gyűlve imádkoztak. Ezt követően szentmisét mutatott be Kiss-Rigó László püspök. A kereszt körútját az egész egyházmegyében számtalan látogató és program kísérte.

2017-ben Ferenc pápa is megáldotta a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe érkezett Missziós keresztet. A 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készülődés szimbólumaként szolgál Ozsvári Csaba ötvösművész közel háromméteres, bronz borításokkal díszített tölgyfakereszt alkotása, mely egyben 26 ereklye tartójaként is funkcionál. Leveles-indás mintázata az ősi magyar életfa motívumot jeleníti meg, melyek között számos páva alakját is felfedezhetjük. E madár a magyar kultúrában számos helyen jelent meg a tisztaság és teljesség jelképeként, a középkori ábrázolásokban pedig Krisztus és az örök élet szimbólumaként értelmezik. A kereszt legfontosabb eleme mégis a középen elhelyezett Szent Kereszt-ereklye.

2019. március 10-én a szegedi dóm adott otthont a Missziós keresztet dicsérő szentmisének. Szentbeszédében Kiss-Rigó László püspök hangsúlyozta, hogy a kereszt lényege az előkészület és a tudatosság erejében rejlik, valamint az emberi összefogás szimbólumaként is értelmezhetjük.

Serfőző Levente püspöki helynök és koordinátor szerint a Missziós kereszt útja a környék ünnepe. A kisebb ré­giók és helyi plébániák közös munkálkodásával, valamint a püspöki helynökök együttes szervezésével alakulnak a programok. A felkészülés keretében kezdték el megtartani a fiataloknak szóló, ún. Face to face imaesteket, havonta egyszer. Ezeken a hosszú távra tervezett, három programpontból álló alkalmakon – elmélkedés, fiatalok tanúságtétele és szentségimádás – általában száz–százötven fiatal vesz részt.

Orosházán, a Jézus Szíve-templomban Iványi László plébános elevenítette fel az eucharisztia jelentését. Kiemelte, az oltáriszentség megemlékezésére „lélekben kell felkészülni,” ennek jegyében indult útjára a kereszt hazánk egész területén és a környező országok magyarlakta területein.

Gyulán a Nádi Boldogasszony Plébánián mutatták be a Missziós keresztet.

– Engem nagyon érdekel ez a kereszt, és szerintem ez egy egyedülálló alkalom, hogy most itt lehet Gyulán – vélekedett Havas Balázs általános iskolás tanuló. A gyulai programok célja a lelki felkészülés mellett az emberek közötti együttműködés elősegítése volt. Kovács Péter plébános kiemelte, hogy a kereszt nagyszerű lehetőséget biztosít hitünk megerősítésére, illetve arra, hogy látva rajta az élet motívumait, a halál fája helyett az élet fájaként tekintsünk rá. A plébános a város és az egyházmegye szempontjából három személy ereklyéjét említette meg: Szent Gellértet, az egyházmegye alapítóját, Kapisztrán Szent Jánost, aki a törökök ellen harcolt, valamint Boldog Apor Vilmost, akit Gyulán szenteltek győri püspökké.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …