2024. május 3., péntek
FONTOS

Miért nem működik a „már százszor megmondtam!”?

Az egyházmegye Pasztorális Helynökségének Családközpontja május 20-án a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban szervezett programot. Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató „Miért nem működik a »Már százszor megmondtam!«?” címmel az érzelmi intelligenciáról tartott előadást.

A neveléskutató a sikeres nevelés kulcsaként beszélt az érzelmi intelligenciáról, és azt próbálta átadni a közönségnek, hogy az IQ mellett az embereknek van más intelligencia típusa is. Ez sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a boldogulásunkat, a sikerességünket, a tanulásunkat, a kapcsolatainkat, a személyiségünk fejlődését.

Ez az érzelmi intelligencia, ami egy nevelhető terület. Egyszerű eszközökkel lehet hozzányúlni ehhez az érzelmi hálóhoz, amely minden emberben megtalálható lehetőség. a beszélgetés, a szituációs játékok, a művészet, az éneklés, az együttlét legkülönbözőbb formái is ide tartoznak. Olyan hétköznapi dolgok ezek, melyekhez nem kell elutazni, vagy különböző fejlesztési foglalkozásokon részt venni, de ennek ellenére időigényesek.

A mindennapokban természetesnek vesszük, hogy lesz empátia, együttműködés, kapcsolódó képesség, tűrőképesség, rugalmas problémamegoldás, kreativitás, melyek mind érzelmi intelligenciakészségek. Hogyha ezeket nem neveljük, akkor nem fejlődnek ki, nem működnek.

Uzsalyné Pécsi Rita azt tanácsolja a szülőknek, tanároknak, vezetőknek, hogy a készségfejlesztés nevelési módszereire hagyjanak időt. Kevesebb ismerettel, mélyebben, több élménnyel átjárva kell átadni a tudást. A magyar agykutatók mutattak rá arra, hogy a hosszútávú memóriába is csak az jut be, amit az élmény lepecsétel.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …