2024. április 29., hétfő
FONTOS

20 éves jubileumot ünnepeltek

Egyházmegyei ifjúsági tábor Domaszék-Zöldfáson

Miben lehet és miben kell többnek lennie az egyházmegyei ifjúsági táborunknak? – tették fel a kérdést a Domaszék-Zöldfáson 20. alkalommal rendezett tábor szervezői. A Színezd újra mottó jegyében hívtak a kérdés átgondolására, válaszok keresésére a szervezők, és július 4-9. között élményteli, tartalmas hetet nyújtottak a résztvevőknek.

– A 20 éves jubileum visszatekintésre és újragondolásra hív – fogalmazta meg Serfőző Levente ifjúsági referens azt a feladatot, hogy meg kell találni, miben tud az egyházmegyei tábor többet adni, mik az értékei, és a megkülönböztető sajátossága, ami a jövőben is vonzóvá teszi a fiatalok számára. Felidézte, hogy a kezdetei időszakban csekély volt a táborkínálat, ma pedig élménytáborok sokasága verseng a fiatalokért. Eredetileg az egyházmegye kisebb és nagyobb tele­pü­lé­seinek fiataljainak teremtettek találkozási lehetőséget, hogy kialakuljon bennük az egyházmegyés identitás. A kezdeti célok ma is fontosak, de ennél ma többre van szükség.

– Az irány jó, kell a találkozási lehetőség, az élmények, de mellette kell a tartalom, az értékalapú témák, olyan kérdésfelvetések, melyek érintik a fiatalok hétköznapjait. Ezeket elővenni, és érthetővé tenni számukra az evangélium iránymutatását. Menjünk mélyebbre! – határozta meg a céljukat Serfőző Levente.

Az Ifjúságpasztorációs Iroda meghívására ötven táborozó középiskolás részvételével és közel húsz önkéntes vezetésével zajlottak a programok. Élményelemek, beszélgetések, lelkinap, Face2face imaest, előadások, tanúságtételek, kirándulás, sok sport, játék – ez az a vonzó összeállítás, ami miatt évről évre visszajárnak ide a diákok Mezőtúrtól Apátfalváig, Mórahalomtól Gyuláig, lefedve az egyházmegye egész területét.

– Nem nagy számokról szól a tábor, a résztvevők száma mindig 50–70 fő között mozog. De itt szerelmek születtek, házasságok köttettek, barátságok erősödnek meg. Nem egy fiatal választotta a hitoktató hivatást, a táborozók többsége a helyi egyházközségében a közösségi élet motorjává vált. Néhányan IPC munkatársak lettek, a Szent Gellért Szeminárium két újmisés papja is itt táborozott középiskolásként. Korábbi táborozók ma csoportvezetőként kapcsolódnak be a tábor életébe. A Jóisten munkálkodik, sok személyes gyümölcse van annak, ha kísérőként a fiatalok mellé szegődünk – magyarázza az ifjúsági referens. – Az évek során kialakult a programstruktúra. Mise nyitotta a tábort, melyen az újmisés Aleksza János mondta a homíliát. A záró misét idén Gyulay Endre emeritus püspök mutatta be. A napindítás a szervezők számára mindig szentségimádás, az Oltáriszentség jelenlétében készülnek fel együtt a napra. Volt lelkinap, melyen a fiatalokat megszólító módon hozták közel az imamódokat. Ezt Face2face imaest zárta, ahol a fiatalok már élni tudtak a megismert imaformákkal.

Az egyházmegye településeit felkereső kirándulás idén Szabadkígyósra és Nagykopáncsra vezetett, a Wenckheim-kastély és Szent István-templom volt a célpont. Elhagyhatatlan program a mórahalmi fürdő és a Christian Party. A jól bevált programok jövőre is vissza fogják vonzani a fiatalokat.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …