2024. május 4., szombat
FONTOS

Kiss-Rigó László püspök üzenete

Tisztelt Olvasók, Kedves Testvérek!

 

Október hónap kiemelt alkalmat nyújt a történelmi emlékezésre, illetve az ünneplésre határoktól függetlenül a magyar nemzet minden tagjának, minden magyar közösségnek. A napokban emlékezünk meg az ’56-os forradalomról és szabadságharcról, a hó elején emlékeztünk az Aradi vértanúkra, október 8-án pedig – ami most vasárnapra esett – a magyar katolikusok bárhol a világban Máriát, mint a Magyarok Nagyasszonyát ünnepelték.

Ez a jelenség egyáltalán nem egyedülálló a komoly katolikus hagyományokkal rendelkező nemzetek esetében. Csak Európát tekintve az írek például már a 17. században szabadságharcaik idején Máriát védnöküknek, pátrónájuknak titulálták, és Írország királynőjeként tisztelik azóta is, ahogy a lengyelek szintén Lengyelország királynőjeként emlegetik. A különbség talán az, hogy mi magyarok egészen államiságunk kezdetére, Szent Istvánra vezetjük vissza ezt a sajátos Mária-tiszteletet, aki végrendeletszerűen Mária védnöksége alá helyezte az országot, a nemzet jövőjét. Azóta Mária személye, alakja elválaszthatatlan része lett a magyar kultúrának, történelemnek, legyen szó irodalomról, zenéről, képzőművészetről, népszokásokról vagy jelentős történelmi eseményekről. Ebben is igazolva láthatjuk azt a vitathatatlan állítást, hogy aki a magyar nemzet tagjának érzi magát, az mindentől függetlenül kulturális értelemben keresztény gyökerekkel rendelkezik. Gondoljunk például arra a politikusra, aki talán nem vádolható bigott vallásossággal vagy a keresztény egyházak iránti vonzalommal, mégis beszédeiben hangzatosan utal a bérmálkozásra vagy Magyarországra, mint Mária országára. Ezáltal is, talán tudat alatt, tanúskodik arról, hogy ő maga is kulturális értelemben keresztény gyökerekkel rendelkezik. Nem is tehet másképp, hisz egy nemzet, egy személy kulturális gyökerei adottságok, tények, melyek mint tudjuk, makacs dolgok. Tagadni azokat lehet, de megváltoztatni nem. Kulturális gyökereink, adottságaink megváltoztatására kísérletet tehetünk, de ez a próbálkozás olyan sikerrel kecsegtet, mint azt, aki saját nemét próbálja megváltoztatni. Persze a tudatos hívő ember számára Mária nemcsak kultúránk része. Az ő személyéből, alakjából kiolvashatjuk, hogy Isten, aki személyre szabott tervvel kínálja meg az embert, és azt, aki ezt szabadon elfogadja és együttműködik vele, magához emeli, hogy eljuttassa annak a folyamatnak a csúcsára és célpontjába, mely folyamatot természettudományos kifejezéssel evolúciónak, az ember megjelenése óta történelemnek nevezünk.

Szeged, 2023. október 23., Kapisztrán Szent János ünnepe

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …