2024. július 13., szombat
FONTOS

Békési rendőrök buktattak le egy internetes csalót

Közel száz embert csapott be az egyik közösségi oldalon egy borsodi férfi.

Nem a saját nevével hirdetett és senkinek nem küldte el azt, amiért fizettek. A Mátrix Projektben az internetes bűncselekmények felderítéséért dolgozó békési rendőrök felszámolták az üzletét és vádemelést javasolnak ellene.

Országszerte károsított meg internetezőket egy férfi, aki az egyik közösségi oldalon álnévvel hozott létre profilt, és azzal adott fel hirdetéseket. A virtuális piactéren főként motoralkatrészeket, játékkonzolokat, szerszámgépeket kínált, de senkinek nem küldte el azt, amiért fizetett. A 23 éves tiszalúci fiatalember lemásolt egy létező adatlapot, egy Pest vármegyei városban élő férfi fotóit és nevét használta. Még olyan képeket is átrakott a csaláshoz használt profilra, amelyen a visszaélés áldozatául esett férfi családtagjai is láthatóak. A Békési Rendőrkapitányság nyomozói az után kezdték el vizsgálni a profilt, hogy egy mezőberényi lakos 2022 áprilisában bejelentést tett, mert meg akart venni egy segédmotorhoz való motorblokkot. A postaköltséget elutalta előre, de az eladó elérhetetlenné vált, és a csomag nem érkezett meg. Próbálta tisztázni a dolgot, de a hirdetőt egy idő után már nem tudta elérni. Ennek a férfinak ráadásul az álnéven hirdető ember azt írta, hogy egy Heves megyei településen lakik.

A békési rendőrök azonban kinyomozták, hogy valójában kiről van szó, és megnézték, hogy a borsodi fiatalember a hirdetései révén kikkel került kapcsolatba. Kiderült, hogy országszerte 86 internetezőt csapott be, összesen közel 2 millió forint kárt okozott nekik. Volt, akiktől kisebb összeget kért szállítási költségre vagy előlegre, de annál nagyobb bosszúságot okozott nekik azzal, hogy elérhetetlenné vált, nem küldte el a megvásárolt dolgot. Ráadásul többen annak a férfinek és családtagjainak írtak üzeneteket, akinek a csalás gyanúsítottja a nevét, fotóit felhasználta.

A Békési Rendőrkapitányság a tiszalúci férfi ellen csalás és személyes adattal visszaélés miatt büntetőeljárást indított és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal továbbította az ügyészségre.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatóak.

Nézze meg ezt is:

Pestises sertéseket szállított egy román férfi Békésben

  Megdöbbentő dologgal szembesültek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Békés vármegyében, …