2024. április 26., péntek
FONTOS

Élet az egyházmegyében a járványügyi korlátozások alatt

Kovács Péter békési helynök misét celebrál 2020. május 1-jén. Részlet a Gyula Televízió közvetítéséből

A koronavírus elleni védekezés nemcsak az ország, hanem a Szeged-Csanádi Egyházmegye intézményeinek és közösségeinek életét is felforgatta. A legfontosabbról kellett lemondani: a személyes kapcsolattartásról. Közben az idősebb híveket és a papokat is segíteni kellett. Az egyházmegye két különböző szegletéből kerestünk meg egy-egy plébánost annak érdekében, hogy összegezzék az elmúlt időszak tapasztalatait.

Emberemlékezet óta nem látott kihívással kellett szembenéznie a világnak: a koronavírussal, amelynek terjedését a személyes kontaktusok számának csökkentésével próbálják lassítani. Március közepétől a Szeged-Csanádi Egyházmegyében is szünetelt a nyilvános liturgia, viszont ezzel egy időben megkezdődött a szentmisék online közvetítése a Szent Gellért Szeminárium kápolnájából. Lapunk Kovács Péter békési püspöki helynököt, gyulai plébánost és Kondé Lajos nagyprépostot, Szeged-Belvárosi plébánost kérdezte ezekről a hetekről.
– Éreztük, hogy lélekben együtt vagyunk a hívekkel. Nagyon érdekes volt az üres templomban misézni, tényleg csak Istenre figyeltünk – vallotta Kovács Péter. Nézték az internetes közvetítést is a hívek, visszajelzést is adtak róla. Kondé Lajos szintén az utóbbit emelte ki: a családok összefogtak, hogy az idősebb rokonaik is követhessék a szentmisét a világhálón. Mindkét településen gondoltak a  nyugdíjas, veszélyeztetett korú paptársakra: telefonon rendszeresen beszéltek velük, érdeklődtek arról, hogy ellátásuk rendben van-e, kikre tudnak támaszkodni – számolt be Kondé atya.

Gyulán is minden tekintetben igyekeztek segítő kezet nyújtani az idősebb híveknek, bármikor kereshették őket, elmondhatták bánatukat, de az is előfordult, hogy a káplán a wc-tartályukat javította meg, vagy lenyírta a füvet a ház körül.
Az ünnepek is a megszokott rendtől eltérően zajlottak. Virágvasárnap reggel hét órakor megkezdődött a barkaszentelési szentmise, s nyolc órakor már a szentelt barka a templomok előtt volt: a gyulaiak estére hatszáz szálat vittek el. Húsvétra egy installációt készítettek, ezt is eljöttek megnézni a hívek. Kovács Péter azt tapasztalta, hogy türelmesek voltak egymással a látogatók, tartották a megfelelő védőtávolságot a másiktól. Kondé Lajos elmondta, hogy Szegeden néhány pár inkább elhalasztotta az egyházi esküvőjét a kialakult helyzet miatt, de voltak olyan jegyesek, akik úgy érezték, lélekben felkészültek a házasságkötésre, és meg is tartották a ceremóniát, amelyen hat fő vett részt a Fogadalmi templomban.

Május 9-étől Kiss-Rigó László püspök engedélyezte, hogy a koronavírus elleni védekezés második szakaszában, a polgári hatóságok előírásait és a szükséges óvintézkedéseket betartva ismét lehetőség legyen a szentmise ünneplésére a hívekkel. Gyulán és Szegeden is helyeztek ki kézfertőtlenítőket, valamint kérik a templomba érkezőket, hogy tartsák egymástól a távolságot és vegyenek fel szájmaszkot.
– Az első héten kevesen voltak, de ahogy telik az idő, szép lassan kezd visszatérni az élet. Főleg a vasárnapi szentmisén tűnnek fel újra az ismerős arcok – fogalmazott Kondé Lajos.

Gyulán viszonylag sok misét tartanak, így tudják biztosítani, hogy ne legyen tömeges jelenlét egyik időpontban sem. Kovács Péter úgy tapasztalta, hogy már az jól esett az embereknek, hogy minden plébánia kapott a püspök atyától fertőtlenítőszert: érezték, hogy az egyház számára fontos az életük, egészségük védelme.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …