2024. április 26., péntek
FONTOS

Adventi lelkinap Szegeden

Jöjj, itt az idő

Közel ötszáz fiatal találkozott december 2-án, pénteken a szegedi Szent Gellért Fórumban, ahol a 13-14 éves korosztály hittanosai vehettek részt lelkinapon. A harmadik alkalommal megrendezett Adventfesztre az egyházmegye által fenntartott iskolák vagy állami intézmények hittanosait várták.

A Jöjj, itt az idő mottóval meghirdetett lelkinap során előadások, közös éneklés, tanúságtételek, szentségimádás és szentmise segítette a fiatalokat az ünnepre való készületben.

A nap főelőadója Ilodigwe Emmanuel szalézi szerzetes volt, aki az életében meghozott döntéseken keresztül tett tanúságot hivatásáról. Emlékeztetett arra, hogy életünket milliónyi kisebb-nagyobb döntés szövi át, melyek meghatározzák életünk útját és célját. Beszélt családjáról és a szalézi közösségről is. A meghívott vendégek saját életük és hivatásuk történetét osztották meg: egy fiatal házaspár, Bauer Dávid és Juli, akik pár hónapos gyermekükkel érkeztek, elmondták, fontos volt számukra, hogy életüket családban és hűségben éljék meg.

Wertheim Mátyás OFM, az Alsóvárosi Ferences Plébánia plébánosa egy nagy ígéretekkel teli szakmai pályát hagyott hátra azért, hogy kövesse Jézust és ferences szerzetesként szolgálja az Urat. Olasz Csaba, a Karolina Általános Iskola és Gimnázium hittan–testnevelő tanára, aki középiskolásként színésznek készült, a katekéta hivatás mellett döntött, melyet ma is teljes szívvel és odaadással végez.

Az idei Adventfeszten Noé Benedek szegedi fiatal tett tanúságot. Bátran és erőteljesen beszélt hitéről és életéről, melynek kezdetén igazi kihívást jelentett a szülőknek. Az orvosok születésekor kromoszóma hibásnak véltek, de szülei igent mondtak az életére. Ma ő állt a színpadon. és együtt imádkozott a Fórumban jelenlévő többszáz fiatallal.

Az ifjúsági program szervezésében és az önkéntesek munkájában részt vettek a szeminárium növendékei is, akik a háttérfeladatokban, illetve a liturgikus szolgálatban kaptak szerepet. Az Adventfeszt jó tapasztalatszerzést jelentett a későbbi pasztorális élethez, melyre a növendékek a tanév során számos formában és helyszínen készülnek.

A nap során örömteli hangulat jellemezte a találkozón résztvevőket. A szentségimádáson, melyet egy kerettörténetbe helyezve éltek meg a hittanosok, közösen imádkoztak, és néhány perc teljes csendben vitték az Úr elé szívük imádságait. Az Adventfeszt zenei szolgálatát a Jelenlét Zenekar vállalta, de a nap programjait számos önkéntes és az Ifjúságpasztorációs Iroda munkatársai vezették.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …