2024. május 3., péntek
FONTOS

Rendszeres ellenőrzéssel és odafigyeléssel megelőzhetők a tragédiák

A hidegre fordult időjárás beálltával, már javában tart a fűtésszezon, ugyanakkor még most sem késő ellenőriztetni a kéményeket és a fűtőberendezéseket, hívta fel a figyelmet napokban Várszegi György, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szakemberek azt is hangsúlyozzák, a fűtési szezonban évről-évre megemelkedik a szén-monoxid mérgezések száma, ami sokszor odafigyeléssel elkerülhető lenne.

A fűtési szezon kezdete előtt érdemes ellenőriztetni a fűtőtesteket és a kéményeket, ugyanakkor még most is megteheti ezt, aki korábban elmulasztotta, hívta fel a figyelmet Várszegi György szóvivő. Arra is gondolni kell, hogy ebben az időszakban fokozott használatban vannak a fűtőberendezések, a karbantartás nem csak az energiahatékonyság, hanem a biztonság szempontjából is lényeges, emlékeztetett a szakember. Sokszor a leghétköznapibb esetekből, vagy egy-egy rosszul beidegződött szokásból történnek a tragédiák, amelyek nagy része elkerülhető lenne.

Rendkívül komoly veszélyforrás a nem megfelelő tüzelőanyag használata. A műanyag, a gumi, a festett fa, de ide sorolható a vizes, nem száraz tüzifa is, olyan kátrányos lerakódást okoz a kéményben, ami könnyen vezethet tűzesethez. A nem megfelelő tüzelőanyag nem csak a fűtőberendezés hatásfokát csökkenti, de komoly környezetkárosító hatása is van. Várszegi György elmondta, minden esetben olyan fűtőanyagot kell és érdemes használni, amelyet a fűtőberendezés gyártója javasol.

szinkron 1. Várszegi György

Országos viszonylatban Békésben nem kiemelkedő az épület tüzek száma, de az átlagot sajnos hozza a vármegye is, mondta Várszegi György. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy minden ötödik kéménytűzből lesz lakástűz. Az is évről-évre ismétlődő tendencia, hogy a fűtési szezonban tíz százalékkal megemelkedik a tűzesetek és a szén-monoxid mérgezések száma.

szinkron 2. Várszegi György

A lakosság számára ingyenesen elérhető tüzeléstechnikai felülvizsgálatokat a szakemberek gázfűtés esetén kétévente, szilárd tüzelésű fűtésnél évente javasolják végeztetni. A javasolt ellenőrzési időszak nagyobb igénybevételkor lerövidül gázfűtésnél egy évre, szilárd tüzelés esetében pedig fél évre.

Nézze meg ezt is:

Egy kattintás, 36 millió forint veszteség

Értékes ügyfél megszólítással kezdődő ímélt kapott egy könyvelő Békés vármegyében. Azt kérték tőle, hogy erősítse …